ناودانی و قیمت آن
در این مطلب قصد داریم به این بپردازیم که قیمت ناودانی آهن رسان چیست؟ انواع مختلف آن کدام است و این پروفیلها چگونه تولید میشوند؟ این محصول یکی از انواع پروفیلهایی هستند که در شمار مقاطع باز قرار میگیرند و استفادههای صنعتی و ساختمانی دارند. این مقاطع عموماً از جنس فولاد ساخته میشوند و از نظر شکل ظاهری سطح مقطعی مشابه حرف U در زبان انگلیسی دارند. این دسته از پروفیلها از دو سطح اصلی تشکیلشدهاند که نام آنها جان و بال است. جان هر پروفیل همان قسمت افقی آن است و قسمت عمودی هر پروفیل به نام بال آن شناخته میشود. پروفیلها بهوسیلهی مؤلفههای مختلفی دستهبندی میشوند که در ادامه به آنها میپردازیم.
تقسیمبندی انواع ناودانی
این پروفیل ها را برحسب مؤلفههای مختلفی تقسیمبندی میکنند. یکی از روشهایی بهوسیلهی آن این پروفیلها را دستهبندی میکنند ازلحاظ شکل ظاهری است که درنهایت به وجود میآید. بر این اساس این پروفیلها در دودستهی ساده و مشبک قرار میگیرند.
پروفیل ساده
این دسته از پروفیلها از انواع بهکاررفته در صنایع و ساختمان سازی هستند. نحوهی تولید آنها بهوسیلهی ورق گرم انجام میشود و اگر لازم باشد آنها را به شکلهای سرد یا گرم گالوانیزه میکنند. عمدهی کاربرد این مقاطع برای ساخت پلهای باربر است و در ابعاد مختلفی تولید میشود که عبارت هستند از: هشت، ده، دوازده، چهارده و شانزده. همچنین ارتفاع این دسته از مصالح میتواند بین سی تا چهل میلیمتر متغیر باشد.
پروفیل مشبک
عمدهی استفاده از این دسته از پروفیلها در ساختن انواع قفسههای فولادی با استحکام زیاد، نصب کردن سنگها به روش خشک، ساختن انواع سازههای سبک از جنس فولاد مورداستفاده قرار میگیرند. این نوع از مقاطع بهوسیلهی ورق گرم تولید و ساخته میشوند و اگر نیاز باشد آنها را به یکی از روشهای سرد با گرم گالوانیزه میکنند.
پروفیل سبک
این دسته از پروفیلها از نظر وزنی سبکتر از وزن استانداردی هستند که در جدول اشتعال تعریف شده است و اندازههای آن هیچ تطابقی با ابعاد و وزنی که در جداول محاسباتی مهندسی به ثبت رسیده است ندارد.
پروفیل سنگین
این دسته از پروفیلها ازنظر وزن و ابعاد با مواردی که در جدول اشتال ثبتشده است کاملاً تناسب دارند. این محصولها با این استانداردها هم در داخل کشور و هم در خارج از کشور و در کشورهای اروپایی تولید میشوند. یکی از ابزارهای با دقت بالا که مهندسان، طراحان و محاسبه گران از آنها استفاده میکنند جدول اشتال مرتبط با محصولات فولادی است. بهرهگیری از این جداول کمک میکند بتوانید برای محاسبات خود در وقتتان صرفهجویی کنید و زمان این محاسبهها را کمتر کنید. در حالت کلی پروفیلهای سنگین و سبک ازنظر اندازه، وزن استانداردی که در هنگام تولید رعایت شده است، الگوی اشتال، هزینه و کارایی با یکدیگر متفاوت هستند.
دستهبندی ناودانیها ازنظر چگونگی تولید
پروفیلهای ناودانی ازنظر شیوهای که بهوسیلهی آن تولید میشوند در دودستهی پرسی و فابریک قرار میگیرند.
پروفیل پرسی
مادهی اولیهی ساخت این پروفیلها ورقهای فولادی است. برای ساخت این نوع از پروفیلها یک ورق فولادی را باضخامت مناسب در نظر گرفته و بهاندازهای که مدنظر است برش میدهند. سپس این ورق را از جایی که تعیینشده است خم میشود تا درنهایت شکل نهایی به دست آید.
پروفیل فابریک
یکی از معمولترین شیوههای طراحی و ساخت مقطعهای فلزی نورد است که در دو نوع سرد و گرم صورت میگیرد. این پروفیل ها هم به همین شکل تولید میشوند. در نوع نورد گرم شمش فلز را درون یک کوره با دمای بالا به درجهی حرارت موردنیاز میرسانند و سپس ان را از میان غلتکهایی که هم افقی و هم عمودی هستند عبور میدهند تا کمکم به شکلی که مدنظر است برسد. در نهایت نیز وقتی به فرم نهایی دلخواه رسید در سایزهای مختلف آن را برش میدهند. در شیوهی نورد سرد همهی این مرحلهها طی میشود با این تفاوت که شمش فلز در ابتدا به کوره وارد نمیشود و نیازی به حرارت دیدن ندارد.
انواع مختلف ناودانی ازنظر جنس مواد اولیه
این پروفیل ها ازنظر جنس مادهی سازندهی آنها در دستههای پروفیل استیل و پروفیل آلومینیومی تقسیمبندی میشوند. در ادامه به بررسی هر یک از این انواع پروفیل میپردازیم.
پروفیل آلومینیومی
این دسته از مقطعها ازنظر استحکام و مقاومت بسیار قوی هستند. ازجمله مشخصههای دیگر این پروفیلها میتوان به این موارد اشاره کرد: این مقاطع بهراحتی زنگ نمیزنند و بسیار مقاوم در مقابل رطوبت و رسیدن آب به آنها هستند. همچنین بسیار محکم هستند.
به علت محکم بودن زیاد این نوع از پروفیلها از آنها در موارد زیر استفاده میکنند:
- بهکارگیری این پروفیلها در کف ماشینهای بزرگ و سنگین مانند انواع تریلیها و کامیونها
- استفاده از این مقاطع در ساختن دربها، پنجرهها، چارچوبها، نمای خانهها و غیره …
پروفیل استیل
این دسته از پروفیلها هم به علت نحوهی تولید و مشخصههایی که دارند کارایی بسیار زیادی دارند که عموم آنها در ساختمانسازی و صنایع گوناگون است.
انواع استانداردهای ناودانی
ناودانیها بهصورت کلی در سه نوع استاندارد به تولید میرسند. در ادامه این 3 استاندارد آورده شدهاند:
- استاندارد اروپایی به نام DIN 1026 یا UPN و UNP
- استاندارد آنکه در برابر خوردگی مقاوم هستند به نام DIN EN ISO 12944-3
- استاندارد مرتبط با فرانسه NF A 45-255
به شکل کلی این پروفیلها در دو شکل u و c به کار میروند و کاربرد دارند. برای مقاطعی که در داخل کشور ساخته میشوند دو استاندارد تعریفشده است بهنامهای UPE و UPN. عمدهی فرق این دو در بالهای آنها است. UPE ها دارای بالهای موازی هستند و به نام C شناخته میشوند. درحالیکه UPN ها بالهای مخروطی دارند و به نام U شناخته میشوند.
نتیجهگیری
همانگونه که در این مطلب مشاهده کردید این پروفیلها یکی از مقاطع ساختمانی و صنعتی هستند که به علت شکل خاصی که دارند به این نام شناخته میشوند. در نقشهها نیز این مقاطع را با شکل U انگلیسی نمایش میدهند. این پروفیلها دارای نمونههای متفاوتی هستند که تقسیمبندی آنها بهوسیلهی مشخصههای مختلفی اعم از جنس مواد اولیهی تشکیلدهنده، چگونگی شیوهی تولید و نیز شکل و فرم ظاهری که دارند انجام میگیرد. بر این اساس انواع مختلف ناودانی اعم از استیل، آلومینیومی، مشبک، ساده، پرسی و فابریک وجود دارند که مفصلاً در بالا در مورد آنها توضیح دادیم.